۱ آذر ۱۴۰۲، ۱۵:۴۱

یادداشت قضایی/

پاسخ به چند شبهه درباره وظایف و عملکرد ستاد حقوق بشر

پاسخ به چند شبهه درباره وظایف و عملکرد ستاد حقوق بشر

هرچند ستاد حقوق بشر در داخل دستگاه قضایی متولد شد اما از سال ۱۳۸۴ با عنوان ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران کار خودش را ادامه داد.

به گزارش خبرگزاری مهر، روز گذشته بود که مطلبی درخصوص فعالیت‌های ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران توسط نویسنده‌ای به رشته تحریر درآمد و در یکی از رسانه‌ها منتشر شد که با نگاهی به این مطلب و واقعیت موجود در ستاد حقوق بشر می‌توان به تلقی‌های اشتباه ذکر شده در این متن پی برد.

خبرگزاری مهر بدون اشاره نام نویسنده در چند بند به برخی از این شبهات و ایرادات آن هم براساس رویه و قوانین موجود پاسخ می‌دهد.

در ابتدا باید به این نکته توجه کرد که در تمام مطلب نگاشته شده از سوی «ع. ب» به آئین نامه‌ای از ستاد حقوق بشر استناد شده که ۱۸ سال است وجود خارجی ندارد. حتی در ذکر اعضای ستاد و شرح وظایف آن نیز به همان آئین نامه عدمی استناد شده است.

ستاد حقوق بشر ابتدا در قوه قضاییه تشکیل شد. اما در سال ۱۳۸۴ برابر مصوبه شورایعالی امنیت ملی، ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران با عضویت مقامات عالیرتبه از سه قوه و با شرح وظایف مشخص ایجاد و رییس قوه قضاییه به عنوان رییس آن تأیید شد. در حالی که این موضوع از نگاه نویسنده مطلب مغفول مانده و دستمایه ورود به سایر موضوعات شده است.

براساس قانون ستاد حقوق بشر وظایف مختلفی دارد نظیر؛ دفاع از نظام در برابر هجمه‌های حقوق بشری که امروزه با حوادث غزه سیاسی بودن ژست حقوق بشری مدعیان و استفاده ابزاری از حقوق بشر، بیش از پیش نمایان شده است. حمایت و ارتقای حقوق بشر در داخل کشور، تبیین و ارائه دستاوردهای حقوق بشری کشور، پاسخگویی به ادعاها و اتهامات، پایش وضعیت حقوق بشر در کشورهای مدعی و پیگیری آن نیز از دیگر وظایف ستاد حقوق بشر است. در حالی که به نظر می‌رسد نویسنده توقع دیگری از کارکردهای ستاد حقوق بشر دارد.

نویسنده در جایی از مطلب نوشته است که ستاد حقوق بشر در پیگیری شکایات کاری نمی‌کند. در حالی که به نظر می‌رسد عدم اطلاع کافی نویسنده باعث نگاشتن چنین سطری شده است زیرا ستاد سالانه شکایات مختلفی را دریافت و رسیدگی می‌کند. مکاتبات مختلفی را با مراجع قضایی و دستگاه‌های اجرایی در پیگیری ادعاهای نقض حقوق بشر انجام می‌دهد. بازدیدهای مختلفی را از زندان‌ها انجام می‌دهد و توصیه‌های خود را ارائه و دنبال می‌کند.

برای مثال در جریان اغتشاشات سال گذشته نیز ستاد مرجع مراجعه هنرمندان، مردم عادی و خانواده‌های برخی بازداشت شدگان بود و ستاد پیگیر خواسته‌های آنان بود و در موارد مختلف، به نتیجه رسید. تعدادی از بازداشت شدگان بر اساس پیشنهادات ستاد آزاد شدند.

این در حالی است که ستاد کارگروه‌هایی را در قوه قضائیه و دستگاه‌های اجرایی برای شناسایی فرایندهای مخل حقوق مردم تشکیل داد و در این مسیر، اقدامات خوبی تاکنون انجام شده است. بازدیدهای استانی مختلفی توسط ستاد انجام و قضات و دادستان‌ها در زمینه رعایت حقوق متهمین و قربانیان توجیه می‌شوند و ….

نویسنده همچنین در جایی نوشته است که ستاد ارتباط خوبی با سمن‌ها نداشته است در حالی که براساس شواهد و اخبار موجود ستاد حقوق بشر جزو معدود نهادهایی هست که ارتباطات و تعاملات گسترده‌ای با سمن‌ها دارد و تاکنون نشست‌های مختلفی نیز با آنان برگزار کرده است.

کد خبر 5947335

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha